Nationale Weerbaarheids Minor
Ben jij op zoek naar een uitdagende minor waarin jij je fysiek, mentaal én theoretisch uitdaagt terwijl jij een positieve bijdrage levert aan de samenleving? Werk je graag samen en wil je zowel denken als doen? Dan is deze minor zeker iets voor jou!
De minor is onderdeel van de nieuwe Nationale Weerbaarheidstraining (NWT), opgezet door Defensie in samenwerking met onderwijstellingen. In heel Nederland gaan er in september maar een paar minoren van dit type van start, dit is dus echt een unieke kans.
Tijdens de Nationale Weerbaarheidsminor staat het thema ‘weerbaarheid’ centraal. Deze minor is er dan ook op gericht om jou en je medestudenten te leren omgaan met maatschappelijke onrust en spanningen vanuit zowel een civiel als een militair perspectief.
Civiele deel
De eerste 10 weken volg je het civiele deel op de hogeschool en staat omgaan met maatschappelijke onrust en spanningen centraal. In deze periode leer je zowel over de verschillende oorzaken van onrust en spanningen als de-escalerende vaardigheden. In deze periode trek je voor een deel van het programma samen op met studenten van de minor Maatschappelijke onrust en spanningen.
In het eerste deel leer je hoe militaire, politieke, economische en andere ontwikkelingen in de wereld en in Nederland aanleiding kunnen geven tot- of soms bijdragen aan maatschappelijke onrust en spanningen. Om hier beter mee te kunnen omgaan en actief een de-escalerende rol te kunnen pakken, leer je een aantal van deze ontwikkelingen te begrijpen en ontwikkel je vaardigheden om deze spanningen tussen mensen of groepen mensen te verkleinen. Denk daarbij aan debat, dialoog en deep democracy.
Naast de vaardigheidsonderdelen, worden de onderwerpen door docenten en experts uit het beroepenveld toegelicht en ga je zowel met hen als met elkaar het gesprek aan.
Militaire deel
In het tweede deel volg je tien weken lang de Initiële Militaire Opleiding (IMO) op een kazerne van Defensie. Een deel van deze opleiding verblijf je intern op een van de Defensielocaties. Tijdens de IMO wordt je opgeleid tot militair en leer je de basis van het militaire vak, zoals kaartlezen, militair recht en leiderschap. Ook werk je tijdens deze opleiding aan je persoonlijke ontwikkeling en reflecteer je op je leiderschap, persoonlijke effectiviteit en samenwerken binnen een unieke en uitdagende omgeving die je nergens anders kunt vinden.
Ook in het tweede deel ontmoet je weer nieuwe mensen want alle studenten uit de verschillende minoren uit de nieuwe Nationale Weerbaarheidstraining (NWT) doorlopen samen de IMO.
Tijdens de IMO word je officieel aangesteld als reservist en ontvang je salaris. Na deze minor studeer je verder en blijf je, als je dat wilt, actief als reservist. Zo kun jij bijvoorbeeld werken in de beveiliging van kritieke infrastructuur of de beroepsmilitairen ondersteunen tijdens oefeningen.
Klaar om jezelf en Defensie te ontdekken?
Ervaar kameraadschap, avontuur en leer de wereld van Defensie kennen als onderdeel van jouw studie. Grijp deze kans en ontwikkel jezelf op alle fronten!
Leerdoelen
Deel 1:
- de student kan uitleggen waar spanningen in de samenleving over gaan en wat hieraan ten grondslag ligt.
- de student raakt bekend met casuïstiek waarover in de samenleving spanningen bestaan en kan die casussen beschrijven.
- de student kan verschillende actoren in kaart brengen die betrokken zijn bij spanningen in de samenleving en hun onderlinge interactie beschrijven.
- de student kan beargumenteerd stelling nemen in een debat over een spanning in de samenleving.
Deel 2:
- De student/reservist analyseert en evalueert de visie op leiderschap bij Defensie en verschillende leiderschapstheorieën. Op basis hiervan selecteert en past de reservist passende leiderschapsstijlen en -strategieën toe in complexe militaire contexten, rekening houdend met de betrokkenen, de operationele situatie en de gestelde doelstellingen.
- De student/reservist identificeert en analyseert factoren die de persoonlijke effectiviteit binnen een team vergroten. Op basis hiervan ontwikkelt en implementeert de reservist doelgerichte strategieën om eigen functioneren te verbeteren. Daarnaast past de reservist fundamentele militaire vaardigheden effectief toe in uiteenlopende omstandigheden binnen een operationele setting.
- De student/reservist analyseert de samenwerking binnen een team en past effectieve samenwerkingsstrategieën toe binnen een teamstructuur. Hij/zij communiceert helder en assertief, stemt acties af met teamleden en draagt actief bij aan het behalen van gezamenlijke teamdoelen.
Ingangseisen
Om deel te nemen aan de IMO moet je het militaire keuringstraject succesvol doorlopen en voldoen aan enkele voorwaarden:
- Je bent minimaal 18 jaar
- Je bent in het bezit van een Nederlands paspoort of identiteitsbewijs
- Je bent geschikt bevonden tijdens een psychologische selectie
- Je bent geschikt bevonden tijdens een medische en fysieke keuring* (Je mag niet afhankelijk zijn van medicatie en je oogafwijking is niet groter dan min zes of plus zes)
Wil je meer weten over de stappen in het keuringstraject? Check de website: https://werkenbijdefensie.nl/sollicitatie
Literatuur
Literatuur voor het eerste deel is gekoppeld aan een aantal actuele casussen en wordt via Brightspace verspreidt. Voor het tweede deel krijgen studenten alle cursusmateriaal vanuit defensie aangereikt tijdens de initiële militaire opleiding.
Rooster
Periode van uitvoering: 1e semester
Inroostering: deel 1, op dinsdag en woensdag volgt de indeling van het eerste deel van de minor Maatschappelijke Onrust en Spanningen en deel 2 (10 weken) vindt plaats op een militaire kazerne binnen Nederland.
Het eerste deel 10.5 contacturen per week. Het tweede deel betreft een voltijdse opleiding.
Toetsing
Toetsing, weging en minimumeisen:
- Toets (30%) minimum 5,5 - voor leerdoelen 1-3 uit deel 1
- Assessment (20%) minimum V - voor leerdoel 4 uit deel 1
- Assessment (50%0 minimum 5,5 - voor leerdoelen 5-7 uit deel 2
Toetsing, weging en minimumeisen:
- Toets (30%) minimum 5,5 - voor leerdoelen 1-3 uit deel 1
- Assessment (20%) minimum V - voor leerdoel 4 uit deel 1
- Assessment (50%0 minimum 5,5 - voor leerdoelen 5-7 uit deel 2
Planning toetsing
- Toets (week 8) Hertoets (week 20)
- Assessment deel 1 (week 10) Her (week 20)
- Assessment deel 2 (week 20) Her (week 21)
Korte beschrijving onderdelen toetsing:
- Gegeven de kennis oriëntatie van de eerste drie leerdoelen is een toets met open vragen een gepaste toetsvorm
- Omdat het vierde leerdoel vaardigheden gericht is wordt door de betrokken docent(en) een assessmemt afgenomen op basis van de onderrichte vaardigheden en technieken
- De Initiële Militaire Opleiding vind niet plaats op locatie, maar zal voor de betrokken docenten via verslagen, opdrachten en reflecties die voorwaardelijk zijn aan het assessment waarin uitgebreid ingegaan wordt op de competentieontwikkeling van de student/reservist
Aanvullende informatie
Aanmelden
- Stap 1: Schrijf je in bij De Haagse Hogeschool (rechtstreeks of via kies op maat) voor deze minor
- Stap 2: Meld je daarna aan bij Defensie via www.werkenbijdefensie.nl/nwt
- Stap 3: Defensie controleert of je voldoet aan de ingangseisen
- Stap 4: Je doorloopt het keuringstraject. Deze bestaat uit een psychologische selectie, een medische en fysieke keuring, en een veiligheidsonderzoek
- Stap 5: je bent klaar om te starten
Let op je schrijft je dus op twee plekken tegelijk in: op de Hogeschool en via Defensie.
Wat als je de keuring niet haalt?
Geen zorgen! Dan kan je doorstromen in de 30 EC variant van de minor Maatschappelijke onrust en spanningen of een andere minor kiezen.