Digital Health Innovation
In de komende jaren zullen steeds meer mensen met steeds complexere problemen (langdurige) zorg nodig hebben, terwijl er een afname wordt verwacht van beschikbaar personeel. Hierdoor moet steeds meer werk worden gedaan met steeds minder beschikbare zorgprofessionals. In de dagelijkse praktijk besteden zorgprofessionals maar liefst 40% van alle tijd met een cliënt aan het documenteren en registreren van data, waardoor er minder tijd overblijft voor het verlenen van zorg. Jaarlijks wordt op deze manier een enorme hoeveelheid data opgeslagen. Vervolgens worden deze data vaak niet op een zinvolle manier ingezet voor cliënten, terwijl hier veel mooie kansen en mogelijkheden liggen. Dit vergroot de uitdaging om met minder zorgprofessionals betere/meer zorg te leveren.
Veel partijen hebben een toenemende interesse hoe technologie ingezet kan worden om de gezondheidszorg beter, toegankelijker, menselijker en efficiënter te maken. Volgens de Nederlandse overheid en de EU is digitalisering een belangrijke aanjager van de benodigde transitie in de zorg. Beschikbare en opkomende (data)technologie zoals big data, remote sensing, Artificial Intelligence, Virtual Reality en (voorspellende) analytics zullen een belangrijke rol spelen in zorg en innovatie.
Cruciaal is om de interactie tussen cliënten en zorgverleners centraal te stellen en relevante toepassingen te creëren. Hierbij is een steeds grotere rol weggelegd voor domeinspecifieke kennis op het gebied van zorg én technologie. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van applicaties zoals het elektronische patiëntendossier (EPD) of data ondersteund klinisch rederneren (DOKR).
Ontwikkelde technologieën worden in de gezondheidszorg helaas vaak beperkt, of zelfs niet, geïmplementeerd, omdat de benodigde kennis niet gebundeld wordt. De zorgprofessional (in het medische of het sociale domein) en de (technisch) informaticus hebben op dit moment niet de integrale kennis om datatechnologie op een verantwoorde manier te ontwerpen en ontwikkelen voor bijvoorbeeld een eerstelijnspraktijk fysiotherapie, ziekenhuisafdeling, ambulance, maatschappelijk werk, revalidatiecentrum, thuiszorg en forensische zorg. Ook hebben zij afzonderlijk niet de benodigde inzichten om verantwoorde implementatie mogelijk te maken. Ethisch gebruik van data, beveiliging en privacy zijn hierbij belangrijke vraagstukken.
De minor Digital Health Innovation brengt de domeinen zorg en technologie samen, om uitdagingen integraal met een team op te kunnen pakken. Centraal staat het ontwerpen, ontwikkelen én implementeren van innovatieve oplossingen in de gezondheidszorg met data/AI/IT. Deze worden getest en toegepast in echte projecten uit de zorgpraktijk, van opdrachtgevers zoals het ErasmusMC, Rijndam Revalidatie, INCURA, Health-Holland, Medical-delta.
Het is een ervaringsgerichte minor, waarbij trans-disciplinaire samenwerking essentieel is. De data/AI/IT student zet kennis van technologie in en leert over de zorg. De zorgstudent zet specifieke zorgkennis in en leert over (data)technologie. Studenten maken kennis met zeer uiteenlopende technologie, zoals data vanuit sensoren, EPD, klinische testen, vragenlijsten, social media.
Zo word je gestimuleerd om ook jouw steentje bij te dragen aan toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg.
Beoordeling gebeurt aan de hand van in te leveren groepsportfolio voor een project en een individueel portfolio per student.
Leerdoelen
Leerdoelen
Deze minor heeft als doel om, met zinvol en verantwoord gebruik van data, innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor complexe sociaal-maatschappelijke problemen in de zorg. Uitgangspunt is een concreet en uitdagend vraagstuk van een echte opdrachtgever in de zorgsector, zoals ErasmusMC, Rijndam Revalidatie, Health-Holland.
In teamverband werk je aan de volgende leerdoelen:
- Innovatie
Je vertaalt eigen competenties naar het door de opdrachtgever voorgelegde vraagstuk, en doet hiervoor noodzakelijke kennis op te doen vanuit andere domeinen. - Trans-disciplinair samenwerken
Je werkt samen met studenten vanuit meerdere disciplines aan het door opdrachtgever voorgelegde vraagstuk. Het beoogde resultaat is het ontwikkelen van, en reflecteren op, het eigen functioneren en samenwerken in een groep. - Implementeren in de praktijk
Je werkt toe naar het presenteren van één of meer producten en het demonstreren van een of meer use cases (hoe een ontwikkeld product inspeelt op een specifiek doel /specifieke doelgroep) en/óf een Proof of Concept (haalbaarheid van een concept beproeven, met het oog op implementatie
Een student kiest daarnaast een beroepsspecifiek profiel:
- Zorgprofessional of
- Data engineer of
- Data scientist.
Hierbij groei je in competenties bij het gekozen profiel voor je persoonlijke ontwikkeling, én je brengt kennis in vanuit je eigen expertise.
Bij elk profiel horen specifieke leerdoelen en competenties:
- Zorgprofessional: klinisch redeneren, verantwoord gebruik technologie, co-creatie, implementatie en vertaler van zorgcontext naar techniek en vice versa, inbreng van ervaring vanuit de zorgpraktijk.
- Data engineer: data verzamelen, data transformatie en integratie, data ontsluiten, data beveiliging, privacy, datakwaliteit, ethiek.
- Data scientist: data analytics, Artificial Intelligence modellen en training, Machine Learning en responsible design.
Leerplan
Het onderwijs is opgebouwd uit zorg- en datathema’s, die voorwaardelijke kennis en vaardigheden bevatten voor het uitvoeren van het project, en voor het opleveren van de onderdelen die worden beoordeeld in het portfolio. Voorbeelden van thema’s zijn:
- Datagedreven innovatie in de zorg
- Digitale transformatie
- Gezondheidszorg fundamentals
- AI Fundamentals
- Natural Language Processing
- Innoveren en implementeren
- Ethiek, data security & privacy.
Doordat trans-disciplinaire samenwerking centraal staat in het onderwijs, delen en ontwikkelen studenten specifieke kennis en vaardigheden die van waarde zijn in de samenwerking.
Studenten werken daarnaast aan producten, die aansluiten bij het gekozen beroepsprofiel, op te leveren in het individueel portfolio.
Ingangseisen
-
De student durft buiten de kaders van zijn of haar beroep te kijken en is in staat om samen te werken met aankomende professionals met uiteenlopende achtergrond en ambitie.
-
De student heeft de bereidheid of ambitie om een brug te slaan tussen dataoplossingen en het zorgdomein.
De minor is geschikt voor alle opleidingen in het zorg en het technologie domein.
Zorgopleidingen: Fysiotherapie, Verpleegkunde, Ergotherapie, Oefentherapie, Verloskunde, Mens en Techniek, Biomedische Hulpverlening, Biologische Medisch Laboratoriumonderzoek, Logopedie, Bewegingstechnologie, Huidtherapie.
Data/IT/AI opleidingen: Alle Informatica/ICT Opleidingen, Applied Data Science & AI, Technische Wiskunde, Mens en Techniek, Business, IT & Management, Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Communicatie Media en Design, Gaming.
Literatuur
Visie document data ondersteunde zorg innovatie. M.C. Scheper, M. van Velzen.
Missie document gezondheid en zorg VWS, ministerie van VWS.
Leidraad AI in de zorg, Ministerie van volksgezondheid welzijn en sport.
Fundamentals of data Engineering, Joe reis, Matt Housley, O’Reilly Media, online toegang via HR Mediatheek
Data als succesfactor, Karien Verhagen, Paul van der Linden, Pearson.
ISBN9789043037006 inclusief Mylab.
Rooster
Contacturen op maaandag en woensdag.
Toetsing
Het portfolio wordt op 60% van de doorlooptijd van minor tussentijds beoordeeld, door opdrachtgever en docenten, op aanpak, samenwerking, voortgang en resultaten. Zodat helder wordt of het project op koers ligt, en waar nodig bij te kunnen sturen.
Aan het eind van de minor worden de producten beoordeeld:
- Opdrachtgever beoordeelt eindpresentatie, demo van use case(s) en/of Proof of Concept;
- Docenten beoordelen de ingeleverde groepsportfolio en individueel portfolio.
Aanvullende informatie
Algemeen
Voor de zorgstudent zijn programmeer vaardigheden niet een vereiste voor deelname aan de minor. Er wordt alleen verwacht dat dit elementair beheerst gaat worden gedurende de minor. Dit zal zich beperken tot het begrijpen van data-technologische toepassingen en hun werking, én ook hoe deze gewetensvol gebruikt kunnen worden.
Voor de techniek georiënteerde student is het niet noodzakelijk om een diepgaande kennis te hebben over gezondheid en gezondheidszorg en de bijbehorende klinische en communicatieve vaardigheden. Wel dient de technologie student de context van de gezondheidszorg te doorgronden in het kader van het ontwikkelen van de toepassingen.
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Maandag 31 maart 2025 16.45 tot 17.30 uur
Maandag 31 maart 2025 19.45 tot 20.30 uur
Dinsdag 1 april van 19.45 tot 20.30 uur
AANMELDPROCES
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-CMI-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.