Smart Things
Wil jij je interesse in technologie op het gebied van electronica, sensoren en prototyping combineren met ondernemerschap en innovatie? Wil jij praktisch bezig zijn en ‘slimme’ dingen maken? Dan is dit de minor voor jou!
Ontdek de innovatieve wereld van IoT-ontwikkeling en ondernemerschap!
Ben jij een creatieve geest met een passie voor techniek en innovatie? Of je nu uit de wereld van technologie komt of niet, onze boeiende minor in Internet of Things (IoT) biedt een unieke kans om hands-on ervaring op te doen in de spannende wereld van
hardware- en softwareontwikkeling en ondernemerschap!
Wat je kunt verwachten:
Ontwikkel slimme vaardigheden op het gebied van elektronica, sensoren, draadloze technologieën, productontwerp, en nog veel meer! Van mens-machine-interactie tot 3D printen en lasersnijden, deze minor brengt diverse disciplines samen in een dynamische
'werkplaatscultuur'. Hier ga je niet alleen aan de slag met softwareontwikkeling, maar ook met fysieke prototyping. Daarnaast leer je over de creatieve en de business-kant van IoT. Aan het einde van de minor heb jij een nieuw product ontwikkeld en weet je wat er komt kijken bij het in de markt zetten ervan.
Voorbeelden van gerealiseerde projecten binnen de minor:
Denk aan een slimme projector die de sterrenhemel op je slaapkamerplafond projecteert, een slimme spiegel met live nieuwsberichten, een slim groen huis dat constant het binnenklimaat en de vochtigheid van planten bewaakt en aanpast, of zelfs
een slim robotmaatje dat ouderen gezelschap houdt wanneer ze zich alleen voelen.
Hoe ziet het programma eruit?
Of je nu een techneut bent of niet, onze aanpak is anders dan wat je gewend bent. Verwacht geen traditioneel klaslokaal, maar een dynamische werkplaats waarin je je onderdompelt in de wereld van Innovatie. Docenten en gastprekers verzorgen interessante workshops voor jou waarin je praktisch aan de slag gaat met kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een slim product te ontwikkelen. Zo’n 70% van de workshops is technisch van aard en 30% gaat over ondernemerschap en het op de markt zetten van je product. Werk samen met studenten uit verschillende disciplines, van creatieve geesten tot techneuten, om innovatieve oplossingen te bedenken én ook daadwerkelijk te maken.
Video’s ter inspiratie:
Leerdoelen
De minor stelt mensgericht en probleemgerichte oplossingen centraal en maakt daarbij gebruik van de hedendaagse en toekomstige technieken. Het doel is om de student kritisch te laten denken over hoe technologie de mens tot dienst kan zijn.
Inhoud en programma
De minor bestaat uit twee periodes (OP1 en OP2):
OP1: Hands-on ervaring met het bouwen van een slim weerstation om je technische kennis uit te breiden. Daarnaast neem je deel aan een serie interessante workshops over uiteenlopende onderwerpen.
OP2: Hier werk je in teamverband aan een boeiend Kickstarter-project. Daarnaast presenteer je zelf een leuke workshop of presentatie over een relevant onderwerp binnen de minor.
Lesmethodieken/werkvorm
- Workshops door CMI-docenten en externe sprekers
- Project (individueel en in teamverband)
- Workshop / lecture door studenten zelf
Kosten
De minor is vriendelijk voor je portemonnee - geen verplichte boeken, maar wel kosten voor enkele leermiddelen zoals microcontrollers en sensoren, die ongeveer €50-100 per student bedragen. Dit bedrag hangt af van wat je maakt en besteed je dus naar eigen gelegenheid.
Ingangseisen
Deze minor verwelkomt een diverse groep studenten. Heb je interesse in en affiniteit met technologie, business of design, dan ben je van harte welkom. Heb je twijfels, dan nodigen we je graag uit om contact op te nemen met de minorcoördinator om te bespreken of de minor wat voor jou is. De poort naar innovatie staat open voor diverse achtergronden en talenten!
Rooster
De minor gaat uit van voltijds beschikbaarheid (maandag t/m vrijdag, behalve woensdagochtend).
Toetsing
Mondeling, opdrachten/ontwikkelen, Lecture of workshop.
Aanvullende informatie
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Maandag 31 maart 2025 van 16:45 tot 17:30 uur
Dinsdag 1 april 2025 van 16:00 tot 16:45 uur
Woensdag 2 april 2025 van 19:45 tot 20:30 uur
AANMELDPROCES
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-CMI-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.