Kies op maat

Inloggen Menu

Rotterdam Changemakers

Globaal wordt aangegeven welk beroepsvraagstuk centraal staat en welke beroepscompetenties en -kennis de student gebruikt bij het aanpakken van dat actuele vraagstuk(ken). Verder aangeven aan de hand van welk beroepsproducten gewerkt wordt aan deze competenties en kennis. 

​​In deze minor werk je samen met echte bedrijven die strategische veranderingen willen doorvoeren en daarbij jouw hulp nodig hebben. We gaan aan de slag met het doorgronden van de barrières die verandering binnen organisaties tegenhouden en leren hoe je deze kunt verminderen met behulp van diverse tools, zoals coaching en training. Verandering is overal, zowel in je rol als professional als binnen organisaties. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je dit veranderingsproces kunt sturen en  vormgeven vanuit theorie en praktijk. En je leert hoe je impact kunt maken op anderen (teams en individuen) door inzicht te krijgen in jouw persoonlijk leiderschap. . Deze minor wordt gegeven door o.a. leiders uit de praktijk, professionele trainers, (organisatie)psychologen en bedrijfskundigen. 

​Hoewel deze minor nauw verbonden is met de Rotterdam Business School, is hij toegankelijk voor iedereen! Hier ontdek je hoe je vanuit jouw eigen expertise een organisatie in beweging brengt—of je nu aan de top van de ladder staat of juist onderop. Dit is dé kans om één van de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw te ontwikkelen. Dankzij het interdisciplinaire karakter van deze minor ontstaat er een inspirerende sfeer waarin ideeën uit verschillende vakgebieden elkaar versterken en tot innovatieve oplossingen leiden. Doe mee en leer hoe jij het verschil kunt maken! Deze minor, onderdeel van het RBS-thema Leiderschap, gaat veel verder dan alleen strategiecolleges. Hier leer je wat écht leiderschap betekent: kansen zien in uitdagende tijden en moeiteloos navigeren door onvoorspelbare, veranderlijke situaties. Ontwikkel de vaardigheden om anderen te inspireren, te mobiliseren en samen een inspirerend transitiepad te bewandelen. Dit is jouw kans om toekomstgericht, verantwoordelijk leiderschap te ontwikkelen waarmee jij impact maakt! 

​Hoe ervaren studenten dit programma? Een student die eerder aan de minor deelnam, schreef: "Mijn verwachtingen zijn overtroffen. Jullie hebben ons de kans gegeven om op onze eigen manier onze authentieke zelf te ontdekken. De minor was een speelplaats om te experimenteren met leiderschapsstijlen en gedragingen. Zoiets kom je in het werkveld niet meer tegen." (Uit het portfolio van een student 2023-2024, met toestemming overgenomen). 

​Deze minor bied je de tools om jouw verandervermogen te ontwikkelen, zowel op persoonlijk als strategisch leiderschapsniveau. Je leert niet alleen hoe je verandering in gang zet, maar ook hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. Het doel is om jouw ontwikkeling, die van anderen, en van organisaties te bevorderen. 

​​ 

​Tijdens de minor werk je aan alle facetten die essentieel zijn om een organisatie in beweging te krijgen en verandering te realiseren. Dit omvat een combinatie van theorie en praktijk. Vanuit theoretisch oogpunt duik je in organisatiekunde, verandermanagement en de verschillende fasen van implementatietrajecten. Deze kennis bied je de tools om strategische en complexe organisatieveranderingen te begrijpen en succesvol te begeleiden. 

​Het programma richt zich daarnaast sterk op jouw persoonlijke ontwikkeling. Om anderen te kunnen mobiliseren en effectief te leiden in veranderprocessen, is het cruciaal dat je jezelf beter leert kennen en ontwikkelt als leider. Je leert niet alleen hoe je verandering mogelijk maakt bij anderen, maar ook hoe je een actieve rol kunt spelen in jouw eigen leerproces. Daarbij leer je, door het opdoen van coaching- en trainingsvaardigheden, hoe je anderen inspireert, motiveert en in beweging krijgt.  

​De minor werkt met een praktijkvraagstuk als leidraad voor het onderwijs. Dit betekent dat de behoeften en vragen uit de organisatie centraal staan in jouw leerproces. Contextrijk leren wordt gerealiseerd door je direct te laten werken aan echte cases van bedrijven die een strategische verandering willen doorvoeren. De theorie die je leert, wordt direct toegepast op deze concrete praktijkvraagstukken, waardoor je de balans tussen theorie en praktijk goed kunt ervaren. 

​Doordat de praktijk leidend is, leer je precies welke vaardigheden en kennis op welk moment nodig zijn om effectief te kunnen handelen in de beroepspraktijk. Dit versterkt jouw (pro)actieve houding en leert je flexibel om te gaan met wisselende eisen uit de praktijk. Hierdoor ben je na afronding van de minor goed voorbereid om deze inzichten in een professionele werkomgeving toe te passen en draag je bij aan de ontwikkeling van organisaties én jezelf als professional. 

​Het semester is een groot programma en wordt niet opgesplitst in meerdere onderdelen. We werken het gehele programma aan een overkoepelend complex vraagstuk. Aan het begin van de minor heb je de keuze uit zes tot acht verschillende vraagstukken waar je je tanden in kan zetten. 

Leerdoelen

1. Analyseren van uitdagingen:  
Koppel nieuwsgierigheid aan strategische keuzes en acties om problemen volledig te doorgronden. Analyseer je eigen ontwikkelbehoeften, organisatievraagstukken en maatschappelijke uitdagingen en vertaal deze inzichten naar een strategisch plan. 
Niveau (Bloom): 4. Analyseren (ingewikkelde problematiek weten te vereenvoudigen om er met jouw kennis en inzichten vat op te krijgen) 
​  
​ 2. Creëren van waarde:  
​ Ontwikkel een gemeenschappelijk gedragen visie die de basis vormt voor verantwoordelijkheid in het creëren van meervoudige waarde. Dit omvat het implementeren van duurzame praktijken, het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, en het streven naar financiële, sociale/maatschappelijke en ecologische bijdragen. 
Niveau (Bloom): 6. Creëren (Het tot stand brengen van nieuwe producten, diensten of ideeën) 
​  
​ 3. Realiseren van impact: Ontwikkel het vermogen om flexibele en toekomstbestendige businessmodellen te creëren. Maak effectief gebruik van beschikbare hulpbronnen en realiseer tastbare impact. 
Niveau (Bloom): 3: TOEPASSEN Manieren van uitvoeren van oefeningen of van problemen oplossen, is verwant aan procedurele kennis. 
​  
​ 4. Sturen van complexiteit en tegenstrijdigheden: Het vermogen om kansen te zien in tegenspoed en diversiteit te benutten door creativiteit. Leer effectief te opereren in dynamische omstandigheden en pas je adaptief aan in onzekere maatschappelijke transities. Wees niet bang om fouten te maken, maar evalueer zorgvuldig de voordelen en risico's om weloverwogen keuzes te maken die je voorkeuren weerspiegelen. 
Niveau (Bloom): 5: EVALUEREN Het kunnen geven van een oordeel gebaseerd op criteria en standaarden. De criteria die hierbij vaak gebruikt worden zijn kwaliteit, effectiviteit, efficiëntie en consistentie. 
​  
​ 5. Aanmoedigen en activeren van anderen: Maak oprechte verbindingen met anderen en begrijp wat hen motiveert. Zoek actief feedback voor persoonlijke ontwikkeling en betrek relevante stakeholders bij interne en strategische veranderingen. Vertaal externe uitdagingen in een inspirerend transitiepad en betrek diverse groepen op een gedifferentieerde manier. 
Niveau (Bloom): 3: TOEPASSEN Manieren van uitvoeren van oefeningen of van problemen oplossen, is verwant aan procedurele kennis. 

Ingangseisen

​Reguliere ingangseisen. Om toegelaten te worden tot de minor dient de stage (of semester 5) te zijn afgerond. De student kan ook toegelaten worden tot de minor als deze voldoende praktijkervaring heeft. Dit te beoordelen door de opleiding. 

Literatuur

 ​De onderstaande literatuur wordt gebruikt als lesmateriaal en ingezet in werkvormen. Het is niet noodzakelijk om de volledige boeken aan te schaffen. Het gaat vooral over de methodieken die beschreven worden.  
​Osterwalder, A., Pigneur, Y., Smith, A., & Etiemble, F. (2020). The invincible company: how to constantly reinvent your organization with inspiration from the world's best business models (Vol. 4). John Wiley & Sons. 
​Bland, D. J., & Osterwalder, A. (2019). Testing business ideas: A field guide for rapid experimentation (Vol. 3). John Wiley & Sons. 
​Pigneur, Y., Bernarda, G., & Smith, A. (2014). Value proposition design. 

Rooster

​Het programma is opgebouwd rond een hybride opzet van twee dagen klassikaal onderwijs op school en twee dagen zelfstandig werken. In de klassikale sessies worden interactieve workshops, brainstormsessies en gastcolleges van verandermanagers en changemakers uit de regio, gericht op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis. Tijdens de zelfstandige dagen werk je actief in het bedrijf aan het vraagstuk en passende opdrachten. Deze combinatie stimuleert zowel samenwerking als zelfstandigheid. 

Toetsing

​Binnen dit programma ontwikkel je d.m.v. de praktijkopdracht competenties. Gezamenlijk werk je toe naar verschillende voortgangsmomenten. Aan het einde van dit programma is het aan jou te laten zien dat je competent bent en deze competenties beheerst. Hiervoor organiseren wij de toetsdag. Tijdens deze toetsdag word je zowel als groep, als individueel beoordeeld. De toetsdagen worden georganiseerd in week 19 en 20. De groep wordt getoetst op basis van de uitgevoerde veranderinterventie en individueel middels een presentatie, assessment en portfolio. 

Aanvullende informatie

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan). https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-RBS-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Kom naar onze online voorlichting

Online voorlichting 02-04 19:00 - 19:30