Inkoopmanagement
Inkoop is een strategisch vakgebied binnen private en publieke organisaties. De rol van inkoop gaat verder dan het realiseren van kostenbesparingen; inkoop vormt een cruciale schakel in de waardeketen van bedrijven en instellingen. Belangrijke trends zoals duurzaamheid, circulariteit, globalisering, flexibilisering, risicomanagement en toenemende concurrentie beïnvloeden het inkoopproces en vereisen van inkopers een innovatieve en creatieve aanpak.
Tijdens deze minor krijg je de kans om deze vaardigheden te ontwikkelen met praktijkgerichte opdrachten en real-life cases uit de inkoopwereld, zoals leveranciersmarktonderzoeken, onderhandelingsgesprekken, opstellen van inkoopplannen en offertes. De minor is sterk praktijkgericht; studenten gaan veel het beroepenveld in, bijvoorbeeld via excursies en werken met externe opdrachtgevers. Dit wordt versterkt door samenwerkingsverbanden met gezaghebbende organisaties als Nevi en de Rijksoverheid, die kansen bieden voor onderzoek, afstudeeropdrachten en carrièreperspectieven in de publieke sector. Na afronding levert de minor een waardevol getuigschrift op van Nevi (vrijstellingsverklaring).
OmschrijvingDe minor is sterk praktijkgericht; studenten gaan direct en veel het beroepenveld in, bijvoorbeeld via excursies en werken met externe opdrachtgevers. Dit wordt versterkt door samenwerkingsverbanden met gezaghebbende organisaties als Nevi en de Rijksoverheid, die kansen bieden voor onderzoek, afstudeeropdrachten en carrièreperspectieven in de private en publieke sector. Na afronding levert de minor een waardevol getuigschrift op van Nevi (vrijstellingsverklaring Nevi 1). Dit document geeft je een streep(je) voor op de inkoop-arbeidsmarkt.
Wat kan ik leren?In deze minor ontwikkel je kennis en vaardigheden die essentieel zijn voor moderne inkopers. Naast het leren van de technische aspecten van inkoop, zoals contractmanagement en onderhandelingsstrategieën, krijg je inzicht in de bredere rol van inkoop binnen organisaties en de impact van maatschappelijke ontwikkelingen. Je leert om te gaan met complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en hoe je innovatieve oplossingen kunt toepassen in het inkoopproces. Door de nadruk op praktijkgerichte cases en samenwerking met ervaren (gast)docenten uit het werkveld, krijg je een realistisch beeld van het inkoopvak.
Wat gaan we doen?Tijdens deze minor werk je aan uiteenlopende praktijkopdrachten en -projecten in samenwerking met bedrijven en overheidsorganisaties. Je gaat onder andere (leveranciersmarkt)onderzoeken uitvoeren, onderhandelings- en adviesgesprekken voeren, inkoopplannen en offertes opstellen. Er zijn veel mogelijkheden voor excursies, gastcolleges en vakbijeenkomsten, waardoor je als student direct in contact komt met professionals uit het werkveld.
Voor wie?Deze minor heeft een multidisciplinaire insteek, dus geschikt voor studenten van verschillende studierichtingen, zoals technische bedrijfskunde, logistiek, commerciële economie, rechten, internationale business en management.
Doorgaans zijn er studenten uit tien tot twaalf verschillende opleidingen in een minor. Dit zorgt voor een dynamische leeromgeving waarin je leert samenwerken met diverse disciplines. Als je geïnteresseerd bent in inkoop, contractmanagement en strategische samenwerking binnen organisaties en wil jij je verder ontwikkelen in een vakgebied met uitstekende carrièreperspectieven en een sterke vraag naar talent? Schrijf je dan in voor de minor Inkoopmanagement!
Leerdoelen
- Te beoordelen welke theorie van toepassing is in diverse beroepssituaties waar een inkoper mee te maken heeft.
- Een inkooptheorie toe te passen in cases en projecten.
- Een complex advies op te stellen, te presenteren en toe te lichten aan de opdrachtgever.
- Een 'real life' opdracht uit te voeren vanuit de rol van inkoopconsultant. Hierbij analyseer je de huidige situatie, heb je overleg met de opdrachtgever en worden er adviezen ter verbetering van de huidige situatie aangedragen.
- Een professioneel advies- en onderhandelingsgesprek te voeren.
- Kennis van actuele (internationale) ontwikkelingen op het gebied van inkoop inzichtelijk te maken.
Ingangseisen
De minor is met name toegankelijk voor studenten van economische en bedrijfskundige opleidingen.
Denk hierbij aan: Logistics management, Logistics engineering, Facility Management, (Technische) Bedrijfskunde, Ondernemerschap en retailmanagement, Global marketing, Supply chain management, Commerciële Economie, Bedrijfseconomie en Small Business.
Ook andere richtingen zijn welkom! Studenten van andere richtingen worden uitgenodigd voor een korte intake met de minorcoördinator. Hierin zal worden vastgesteld of de student voldoende motivatie heeft en kansrijk is om de minor succesvol af te ronden.
Literatuur
Professioneel Inkopen, Gelderman, Albronda & Andriesse, 6e druk, ISBN 978-90-01-74999-6
Rooster
Vaste dagen zijn maandag en donderdag. Mogelijk beperkt andere dagen contactmomenten. Minor is voltijd wat betekent dat de studielast 40 uur per week is: wat niet op school gebeurd doet je thuis of bij een bedrijf / organisatie.
Toetsing
Studenten worden per project getoetst met een op te leveren beroepsproduct (verslag, advies, mondelinge verdediging) . Hiermee wordt aangetoond dat de competenties op een bepaald niveau verworven zijn. Met producten en presentaties worden de studenten beoordeeld door de opdrachtgever, docenten, medestudenten van het eigen multidisciplinaire team en het beroepenveld.
Kennisgestuurd:Ondersteunend aan projecten wordt een enkel onderdeel cursorisch aangeboden. Dit kunnen theoretische onderdelen of vaardigheidstrainingen zijn. De minor heeft slechts één schriftelijk tentamen, en veel mondelinge assessments in groepsverband.
Aanvullende informatie
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Ma 31 maart 2025 van 16.00 tot 16.45
Di 1 april 2025 van 16.00 tot 16.45
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.