Kies op maat

Inloggen Menu

Voeding

Voor wie

Heb je interesse in voeding, en hoe je mensen kunt adviseren om gezonder te eten? Dan is de minor ‘Voeding’ wat voor jou. Als je in het welzijnswerk, het onderwijs of de gezondheidszorg aan de slag gaat, dan kom je het belang van goede voeding zeker tegen. De minor Voeding sluit daarom goed aan als verbreding bij deze vakgebieden.

Inhoud

Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, maar gezond eten is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leer je tijdens deze minor niet alleen over wat gezonde voeding is (en de fysiologie erachter), maar ook over voedingsgewoontes en hoe je die kunt veranderen.

Je leert ook over de preventieve werking van voeding bij bepaalde (chronische en/of welvaarts-) ziektes. Wat je eet heeft daar namelijk een hoop invloed op. Dat tijdig kunnen beïnvloeden is niet alleen prettig voor de patiënt, maar bespaart ook zorgkosten.

Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.

 

Cursussen
De minor ‘Voeding’ is opgedeeld in 2 delen van beide 15 ECTS.

Voeding – deel 1
Het eerste deel van de minor bestaat uit basiskennis opbouwen over voeding en voedingsgewoontes. Dat doe je in theorie en praktijk, door middel van het analyseren van je eigen voeding en het begeleiden van een cliënt. Je leert feiten van fabels te onderscheiden en welke rol voeding speelt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Voeding – deel 2
In deel 2 van de minor leg je de verbinding met je eigen studierichting. Zo leer je hoe je vanuit jouw vakgebied kunt bijdragen aan een gezonde leefstijl. In groepsverband verdiep je je in het verbeteren van voedingsgedrag bij een zelfgekozen doelgroep in de vorm van een project.

Leerdoelen

Tijdens deze beroepsoverstijgende minor werk je samen met studenten uit verschillende studierichtingen. Zo bereid je je goed voor op je functie als (zorg-) professional. Je leert:

  • voedingsfeiten van -fabels te onderscheiden
  • voedingsproblemen vanuit je beroepsrol te signaleren
  • mensen te begeleiden bij het verbeteren van hun voedingspatroon
  • op welk moment je iemand doorverwijst naar een diëtist
  • een interventie te ontwikkelen en uit te voeren die bijdraagt aan het verbeteren van de voeding van een bepaalde doelgroep

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 25 juni 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 19 november 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 november worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen. Wel is het uitgangspunt van de minor om aan te sluiten bij studies uit de domeinen Educatie, Zorg en Welzijn.

Toetsing

Naast het project heeft elk onderdeel van de minor zijn eigen toetsen. Er worden meerdere toetsvormen gebruikt, zoals een opdracht, een presentatie en een tentamen.

Literatuur

Tijdens de minor wordt gebruik gemaakt van een boek. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De lessen worden op twee dagen in de week gegeven.