Kies op maat

Inloggen Menu

Voeding

Helaas, deze minor zit vol in periode CD

Voor wie

Ben je altijd bezig met gezond eten? En wil je meer leren over voeding? Dan is de minor ‘Voeding’ wat voor jou. Als je in het welzijnswerk, het onderwijs of de gezondheidszorg aan de slag gaat, dan kom je het belang van goede voeding zeker tegen. Ook in de media is voeding een veelbesproken onderwerp, dus deze minor kan ook een goede aanvulling op je studie Journalistiek zijn.

Je kunt deze minor ook volgen als je deeltijdstudent bent.

Inhoud

Goede voeding is het geheim voor een goede gezondheid. Maar gezond eten is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leer je tijdens deze minor niet alleen over voeding, maar ook over voedinggewoontes en hoe je die kunt veranderen.

Tijdens een praktische oefening maak je een interventie voor een doelgroep die je zelf kiest. Het doel van de interventie is de doelgroep bereiken en overtuigen om eetpatronen aan te passen. Wat je vakgebied ook is: zo leer je hoe je gewoontes kunt doorbreken.

Je leert ook over voeding in combinatie met bepaalde (chronische) ziektes. Wat je eet heeft daar namelijk een hoop invloed op en kan ziektes zelfs voorkomen. Dat is niet alleen prettig voor de patiënt zelf, maar bespaart ook zorgkosten.

Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.

Cursussen

De minor ‘Voeding’ is opgedeeld in 4 modules. Die modules zijn weer verdeeld over twee cursussen.

Voeding – deel 1
Het eerste deel van de minor bestaat uit modules 1 tot en met 3. De cursus staat in het teken van basiskennis opbouwen over voeding en voedinggewoontes. Dat doe je in theorie en praktijk. Je leert feiten van fabels te onderscheiden en welke rol voeding speelt bij (het voorkomen van) gezondheidsproblemen.

Voeding – deel 2
In deel 2 van de minor komt de vierde module aan bod. Hier leg je de verbinding met je eigen studierichting. Zo leer je hoe je vanuit jouw vakgebied kunt bijdragen aan een gezonde leefstijl. In groepsverband verdiep je je in de preventie van ziektes bij een zelfgekozen doelgroep.

Leerdoelen

Tijdens deze beroepsoverstijgende minor werk je samen met studenten uit verschillende studierichtingen. Zo bereid je je goed voor op je functie als (zorg-) professional. Je leert:

  • voedingsfeiten van -fabels te onderscheiden
  • voedingsproblemen vanuit je beroepsrol te signaleren
  • mensen te begeleiden bij het verbeteren van hun voedingspatroon
  • op welk moment je iemand doorverwijst naar een diëtist
  • een interventie te ontwikkelen en uit te voeren die bijdraagt aan het verbeteren van de voeding van een bepaalde doelgroep

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 juli (voor periode AB) en tot en met 6 december 2019 (voor periode CD) naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 5 juli of 6 december 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Toetsing

Naast de praktijkopdracht, heeft elke cursus zijn eigen toetsen. Vaak maak je een werkstuk, maar soms ook een tentamen of presentatie.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • Stegeman, N.E. (2017). Voeding bij gezondheid en ziekte. Noordhoff Uitgevers, Groningen. 7e herziene druk, ISBN 978900875695
  • Eettabel, te bestellen bij het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl (via de webshop)

Rooster

De lessen worden op dinsdag en vrijdag gegeven.