Medisch 3D-(bio)printen
Helaas, deze minor zit vol.
Ben je gefascineerd door de mogelijkheden van technologie binnen life sciences en geneeskunde? Wil je bijdragen aan baanbrekende innovaties die de kwaliteit van leven verbeteren? Dan is de minor Medisch 3D-(bio)printen bij uitstek geschikt voor jou. In deze minor leer je techniek combineren met life sciences en werk je op het snijvlak van deze disciplines. Je moet niet bang zijn om buiten je comfortzone te stappen en leergierig zijn, met een achtergrond in de techniek of life sciences.
3D-bioprinten is een innovatieve technologie die het mogelijk maakt om met levende cellen te printen. Door gebruik te maken van biologische materialen, kunnen we complexe structuren creëren die de functies van het lichaam nabootsen.
Inhoud
De minor bestaat uit twee blokken van elk tien weken, waarin je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opdoet.
Blok 1: Theorie- en onderzoeksvaardigheden. De eerste tien weken zijn gericht op theoretisch onderwijs. Dit betekent dat je voornamelijk kennis opdoet door middel van colleges. Elke week behandelen we een thema binnen zowel de life sciences als engineering. Parallel hieraan besteden we aandacht aan onderzoeksvaardigheden en literatuurstudie, aangezien dit belangrijke bronnen van informatie zijn binnen het werkveld.
Blok 2: Projectmatig Onderwijs. In het tweede blok ligt de focus op projectmatig onderwijs. Je werkt in een multidisciplinaire groep van life science- en engineeringstudenten aan een uitdagend project. Deze projecten komen van zowel interne als externe partners, waardoor ze relevant en praktijkgericht zijn. Je gaat aan de slag met verschillende printtechnieken voor medische en biologische toepassingen, zoals het ontwerpen van implantaten of het printen met levende cellen.
Doordat de minor is opgezet met partners binnen en buiten het Utrecht Science Park, zal een deel van het onderwijs worden gegeven door externe spekers.
Cursussen
Zoals aangegeven bestaat de minor uit twee blokken (A: onderwijs intensief en B: project intensief).
Periode A (15 EC)
Engineering. De praktische kennis en vaardigheden rondom de toepassing van CAD en 3D-printen. Je gaat aan de slag met printtechnieken waaronder FDM, SLA en EBBP. Daarnaast komen faalmechanismen, biomechanica en overige zaken rondom 3D-printen aan bod, en waarmee rekening gehouden dient te worden voor klinische toepassingen, waaronder MDR.
Life Sciences. Hierin komen thema’s zoals moleculaire biologie, biomaterialen en anatomie aan bod. Om bioprinten toe te kunnen passen, wordt dit als basis aangeleerd. Naast de colleges zijn er ook workshops op het gebied van celkweek, microscopie en biologische assays.
Periode B (15 EC)
Projecten. Samen met partners binnen het Utrecht Science Park werk je tien weken aan een relevant project. De eerste week is voor de voorbereiding. Hierin ga je samen met je groep aan de slag met het opzetten van protocollen en studieplannen. Dit is nodig om zo efficiënt mogelijk in het lab te werken. Vervolgens zijn er vijf weken beschikbaar in het lab. Hier kan worden gewerkt aan zowel het printen, als eventuele biologische processen en analyses. Afhankelijk van de opdracht zul je werken op het lab bij life sciences, of in de werkplaats, of beide. Na deze periode op het lab zijn er twee weken voor de documentatie. Zorg dat alle informatie correct wordt geanalyseerd en geïnterpreteerd. Aansluitend word je beoordeeld aan de hand van een posterpresentatie.
Leerdoelen
Het doel van deze minor is dat je als student in staat bent om een medisch 3D-geprint (bio)product te ontwerpen en produceren. Afhankelijk van je eigen interesse kun je projecten doen in verschillende richtingen, waaronder implantaten en printen van organische en levende materialen. Om dit te kunnen bereiken, zal je werken aan de volgende leerdoelen:
- Gebruikmaken van CAD voor het ontwerpen van een product;
- Begrijpen van de toepassingen van 3D-printen binnen de klinische- en biomedische sector;
- Het koppelen van biologische concepten aan technische oplossingen;
- Beheersen van de juiste kennis voor de toepassingen van celkweek, stamcellen en biomaterialen.
Ingangseisen
Om deel te nemen aan de minor Medisch 3D-(bio)printen, moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:
- Je volgt een opleiding in de richting van techniek (bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek) of biologie (bijvoorbeeld Life Sciences, Laboratoriumtechniek);
- Je hebt je propedeuse behaald;
- Je bent voltijd beschikbaar voor de minor.
Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen.
Literatuur
Voor de minor is geen aanschaf van literatuur nodig. De benodigde informatie komt van (online) bronnen, waaronder wetenschappelijke artikelen en presentaties van de docenten.
Rooster
De minor is voltijd, wat inhoudt een inzet van veertig uur per week. Gemiddeld zullen er vier tot vijf dagdelen worden besteed aan onderwijs, dit zijn zowel colleges als practica. De overige tijd is voor literatuurstudie en zelfstudie.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
In beide blokken kun je 15 EC’s behalen. Voor het eerste onderwijsblok dien je een portfolio in te leveren. Dit bestaat uit een aantal theoretische opdrachten, waaronder een korte literatuurstudie naar een relevant onderwerp, en uitwerkingen van praktische opdrachten, zoals handelingen in het lab en 3D-printen. In het tweede blok moet je een project uitvoeren en de resultaten presenteren met behulp van een wetenschappelijke poster op A0-formaat. Tijdens de minor zijn er geen examens.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld