Minor Gezondheid en Voeding
De gezondheid van de mens heeft zowel met voeding als met milieu te maken: voedsel is deel van het externe en wordt deel van het interne milieu.
Het voedingsbeleid van de Nederlandse overheid heeft betrekking op (1) de beschikbaarheid van voldoende voedsel van goede kwaliteit voor iedereen én op (2) de veiligheid van voedsel. Ook de consument vindt zijn eigen gezondheid én het milieu steeds belangrijker en stelt zo zijn eisen. Veel bedrijven en instellingen leveren producten en diensten die hierop inspelen. De vraag naar afgestudeerden met een hoger onderwijsdiploma en met specifieke kennis van dit vakgebied zal blijven toenemen. Deze minor komt daaraan tegemoet met een samenhangend pakket van drie cursussen.
Deze minor bestaat uit de volgende drie cursussen uit onze bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen:
- Aarde, mens en milieu 1,
- Voeding en gezondheid,
- Gezondheid in perspectief: voeding en milieu.
De minor begint met een uitgebreide introductie in de milieuwetenschappen met de introductie cursus Aarde, mens en milieu 1, waarbij je inzicht krijgt in natuurlijke processen binnen de aardse compartimenten bodem, continentale wateren, oceaan en atmosfeer. Daarnaast maak je kennis met de biosfeer, ecosystemen en natuurlijke 'life support' functies.
Na deze introductie ga je verder met cursussen die vooral de relatie voeding en gezondheid belichten, te weten:
1. de cursus Voeding en gezondheid. Thema’s zijn onder meer de bijdrage van voeding aan de gezondheid in verschillende leeftijdscategorieën, de risico's van ontregelde eetlust en eetafwijkingen, erfelijke afwijkingen die aan voeding gerelateerd zijn, voedselallergie bij kinderen en osteoporose bij ouderen.
2. de cursus Gezondheid in perspectief: voeding en milieu.
Leerdoelen
Na bestudering van de minor ben je vertrouwd met natuurwetenschappelijke basiskennis over verschillende compartimenten, die deel uitmaken van het aardse milieu. Tevens krijg je meer inzicht in de vraag hoe dit milieu leven mogelijk maakt.
Je doet kennis op en verwerft inzicht in de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en in de rol van voeding bij de energiebalans en bij de preventie van ziekten en in honger en ondervoeding.
Ingangseisen
Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw opleiding en je hebt 60 of meer studiepunten gehaald op het moment van het inleveren van de leerovereenkomst. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.
De leerovereenkomst wordt op de ingangseisen gecontroleerd. Daarna krijg je bericht dat je kunt inschrijven.
Literatuur
Elke cursus heeft online en/of fysieke literatuur die na inschrijving voor de cursus beschikbaar wordt gesteld. Het fysieke materiaal wordt op jouw thuisadres geleverd. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.
Rooster
Deze minor start in kwartiel 3 (februari) met een startdag in Burgers’ Zoo. Begeleidingsduur voor Aarde, mens en milieu 1 en Gezondheid in perspectief: voeding en milieu is 11 weken met online bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen via de digitale leeromgeving. De cursus Voeding en gezondheid kun je tegelijkertijd starten met de andere cursussen (februari) of aansluitend (april).
Tijdens de bijeenkomsten of in de digitale leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docenten. De online bijeenkomsten zijn in de avonduren en worden opgenomen; je kunt ze na afloop opnieuw bekijken.
Daarnaast is er elk kwartiel een themadagbijeenkomst in het studiecentrum in Utrecht waar je aan kunt deelnemen.
Toetsing
De cursussen van deze minor worden afgerond met een tentamen en/of een opdracht en hiervoor ontvang je een certificaat. Hieronder staat een overzicht van het soort tentamen dat je bij de verschillende cursussen kunt verwachten:
- Aarde, mens en milieu 1: digitaal tentamen met meerkeuzevragen (4 data per jaar).
- Voeding en gezondheid: digitaal tentamen met open en meerkeuzevragen (3 data per jaar).
- Gezondheid in perspectief: voeding en milieu: opdracht.
Tentamens kunnen zowel thuis als op een studiecentrum afgelegd worden.
Aanvullende informatie
De cursussen van de Open Universiteit volg je thuis wanneer jij tijd hebt (activerend online onderwijs met digitale begeleiding)