Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Gezondheid en Voeding

De gezondheid van de mens heeft zowel met voeding als met milieu te maken: voedsel is deel van het externe en wordt deel van het interne milieu.
Het voedingsbeleid van de Nederlandse overheid heeft betrekking op (1) de beschikbaarheid van voldoende voedsel van goede kwaliteit voor iedereen én op (2) de veiligheid van voedsel. Ook de consument vindt zijn eigen gezondheid én het milieu steeds belangrijker en stelt zo zijn eisen. Veel bedrijven en instellingen leveren producten en diensten die hierop inspelen. De vraag naar afgestudeerden met een hoger onderwijsdiploma en met specifieke kennis van dit vakgebied zal blijven toenemen. Deze minor komt daaraan tegemoet met een samenhangend pakket van drie cursussen.

De minor begint met een uitgebreide introductie in de Milieuwetenschappen met de introductie cursus Aarde, mens en milieu 1 (je krijgt inzicht in natuurlijke processen binnen de aardse compartimenten bodem, continentale wateren, oceaan en atmosfeer. Daarnaast maak je kennis met de biosfeer, ecosystemen en natuurlijke 'life support' functies).

Na deze introductie ga je verder met cursussen die vooral de relatie voeding en gezondheid belichten, te weten:
1.  de cursus Voeding en gezondheid. Thema’s zijn onder meer de bijdrage van voeding aan de gezondheid in verschillende leeftijdscategorieën, de risico's van ontregelde eetlust en eetafwijkingen, erfelijke afwijkingen die aan voeding gerelateerd zijn, voedselallergie bij kinderen en osteoporose bij ouderen.
2. de cursus Gezondheid in perspectief: voeding en milieu.

Leerdoelen

Na bestudering van de minor ben je vertrouwd met natuurwetenschappelijke basiskennis over verschillende compartimenten, die deel uitmaken van het aardse milieu. Tevens krijg je meer inzicht in de vraag hoe dit milieu leven mogelijk maakt.

Je doet kennis op en verwerft inzicht in de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en in de rol van voeding bij de energiebalans en bij de preventie van ziekten en in honger en ondervoeding.

Ingangseisen

Je hebt je propedeutisch examen afgerond.

Literatuur

De literatuur maakt deel uit van het toe te zenden lesmateriaal. Dit is ook ter inzage in alle studiecentra van de Open Universiteit Nederland.

Rooster

Aarde, mens en milieu 1 heeft een vaste startmoment in kwartiel 1 en 3. Aanmelden uiterlijk tot half augustus en half januari.

Gezondheid in perspectief: voeding en milieu heeft een vast startmoment. Begeleidingsbijeenkomsten voor voedselveiligheid vinden plaats in kwartiel 3. Je dient je in te schrijven voor 15 januari 2023.

De cursus voeding en gezondheid kun je op elk tijdstip starten, maar je dient er wel zelf op te letten dat je gebruik kunt maken van drie reële tentamenmogelijkheden binnen de inschrijfduur van 12 maanden. De begeleiding vindt plaats in kwartiel 1 en 2.

Verdere info:

Aarde, mens en milieu 1

Gezondheid in perspectief: voeding en milieu

Voeding en gezondheid

Toetsing

Aarde, mens en milieu wordt afgesloten met een regulier schriftelijk tentamen met meerkeuzevragen (mc). Deze cursus heeft twee cursusruns. De tentamendata vind je onder het tabblad tentamen op de cursussite

Voeding en gezondheid wordt afgesloten met een regulier schriftelijk tentamen bestaande uit meerkeuzevragen (mc) en open vragen (ov).
De tentamendata vind je op het tabblad tentamen

Gezondheid in perspectief: voeding en milieu wordt afgesloten met een opdracht in overleg met de docent.

Aanvullende informatie

Je kunt de minor niet als geheel bestellen. Je dient voor elke cursus een afzonderlijke leerovereenkomst in te vullen:

- Aarde, mens en milieu 1 - introductie in de milieu-natuurwetenschappen - Voeding en gezondheid  - Gezondheid in perspectief: voeding en milieu

Mocht je besluiten om na je hbo-studie (niet milieu) de Master Environmental Sciences bij de Open Universiteit te gaan studeren dan kun je deze minor (deels) in je premaster naar de master opnemen.

Hbo-milieukundigen raden we Research approaches in  Environmental Science aan.
Verdere informatie op www.ou.nl/studieaanbod

Je dient naast de cursus Research approaches in  Environmental Science nog een cursus te kiezen uit het postpropedeuseaanbod om te worden toegelaten tot de Master Environmental Sciences.