Kies op maat

Inloggen Menu

Positieve Psychologie & Technologie

Wat is menselijk mogelijk in de huidige wereld vol technologie?

Hightech innovaties zijn aan de orde van de dag en beïnvloeden alle facetten van onze samenleving en ons persoonlijke leven. Voor veel mensen is het echter een ware uitdaging om zich deze nieuwe technologieën eigen te maken en alle mogelijkheden ervan te benutten. Dit roept interessante vragen op over het psychologische leerproces dat mensen doormaken en hoe technologie daar beter op zou kunnen aansluiten.

Wat houdt deze minor in?

Word jij warm van:

  • thema’s als empowerment, zelfredzaamheid, welzijn, zelfregulatie en weerbaarheid van mensen te verhogen in een veranderende wereld?
  • ‘de mens centraal’ bij het ontwerpen van technologie?
  • kennis over de werking van onze hersenen en deze leren toepassen tijdens ontwerp van technologie?
  • het stimuleren en coachen van mensen tot positieve gedragsverandering (via technologie)?

Dan ben je binnen de minor Positieve Psychologie en Technologie op je plek!

Wat kun je verwachten van het thema (positieve) psychologie in de minor?
Je leert:

  • de basiskennis van de positieve psychologie (cursus Positieve Psychologie);
  • hoe je mensen kunt stimuleren tot positieve gedragsverandering via technologie (cursus Persuasieve technologie);
  • hoe je wensen en behoeften van mensen op een systematische wijze in kaart kunt brengen (cursus Human Centered Design);
  • wat de menselijke mogelijkheden en onmogelijkheden zijn als het gaat over het verwerken van sensorische informatie en hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens het ontwerp van technologie (cursus Human Factors);
  • oplossingsgericht coachen (cursus Positieve Psychologie: interventie en communicatie).

Wat kun je verwachten van het thema technologie in de minor?
Tijdens deze minor verkennen we de mogelijkheden om gebruiksvriendelijke technologie te ontwerpen die aansluit bij de wensen en behoeften van verschillende stakeholders en aanzet tot positieve gedragsverandering. Daarbij maken we veelvuldig gebruik van de kennis vanuit de (positieve) psychologie. Tijdens de minor doe je kennis op via verschillende (gast)lessen, praktische opdrachten, literatuur, discussies en projecten gericht op het ontwerpen van technologie.  

Ingangseisen

Doelgroep:

De minor is geschikt voor zowel deeltijd- als voltijd studenten die hun eerste jaar gehaald hebben. 

De minor is niet toegankelijk voor studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van Saxion die in studiejaar 2016-2017 of later zijn gestart en die de specialisatie  Gedrag & Technologie (gaan) volgen of hebben gevolgd.

Deeltijdstudenten mogen ook deelnemen, maar moeten er rekening mee houden dat de lessen en samenwerkingsactiviteiten overdag en/of op meerdere dagen plaatsvinden. De minor wordt alleen in deeltijd aangeboden bij voldoende studenten.

Literatuur

Relevante literatuur
De literatuurlijst is bij aanvang van de minor te vinden in Studystore.nl.

Rooster

Opzet van de minor

De minor bestaat uit de volgende vakken:

  • Positieve Psychologie
    Tijdens deze cursus maak je kennis met de basis principes vanuit de positieve psychologie en leer je ze toepassen op je eigen leven en in een coachgesprek. Positieve psychologie omvat de studie naar menselijke krachten, plezierige en zinvolle leven, floreren, optimaal functioneren en wat het leven de moeite waard maakt.
  • Human-Centered Design: Inspiration
    Tijdens deze cursus werk je aan een maatschappelijk relevante design challenge vanuit de principes van Human-Centered Design. Je leert op een systematische wijze de belangrijke vereisten van de stakeholders in kaart te brengen zodat het uiteindelijke ontwerp gebruiksvriendelijk is in gebruik en van meerwaarde is voor de stakeholders.
  • Human Factors
    De cursus Human factors gaat over het toepassen van psychologische kennis om technologische oplossingen of de omgeving te ontwerpen zodat het aansluit bij de menselijke mogelijkheden en onmogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is dat je leert hoe het menselijke brein sensorische informatie verwerkt en hoe je gebruik kunt maken van deze kennis om een technologische oplossing zo goed mogelijk te laten aansluiten bij ons cognitieve functioneren.
  • Positieve Psychologie: interventie en communicatie
    Tijdens deze cursus ga je de basis principes vanuit de positieve psychologie toepassen in een oplossingsgericht coachsgesprek. In het onderdeel communicatie leer je de oplossingsgerichte coaching skills en in het onderdeel interventie ontwerp je een concept voor een serious game die je inzet tijdens het coachsgesprek.
  • Applied Human-Centered Design
    De geïdentificeerde vereisten uit de cursus Human-Centered Design: Inspiration worden gebruikt als ingrediënten om prototypes te ontwikkelen van de technologische oplossing. Je leert interactieve methoden om op een systematische wijze tot een ontwerp te komen waarbij je de belangrijke stakeholders nauw betrekt.
  • Persuasieve Technologie
    Tijdens deze cursus leer je theorie over de manier waarop we mensen kunnen motiveren en stimuleren tot positieve gedragsverandering via technologie.
  • Gastlessen van professionals op het gebied van psychologie en technologie

Toetsing

De beoordeling van de verschillende onderwijsonderdelen zal plaatsvinden op basis van opdrachten, rapporten en toetsen.

Aanvullende informatie

Geen Saxion-student?

  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op via saxion-minoren.ama@saxion.nl en vraag of er nog plek is.
  • Zorg ervoor dat je leerovereenkomst bij Saxion is vóór de einddatum van de aanmeldperiode.

Hoe meld ik mij aan?
Het inschrijfproces omtrent een Kies op Maat minor bij Saxion verloopt iets anders dan op de website kiesopmaat.nl staat beschreven.

Hoe gaat het in z’n werk?
Stap 1: download de leerovereenkomst van de Kies op Maat website en laat deze tekenen door de examencommissie van je eigen instelling én teken zelf.
Stap 2: ga naar https://sis.saxion.nl/account# en vul je persoonlijke gegevens in
Stap 3: je ontvangt een automatisch gegenereerde email vanuit IAM met daarin een gebruikersnaam en wachtwoord
Stap 4: ga naar https://sis.saxion.nl, log in met de gebruikersnaam en wachtwoord welke je vanuit IAM hebt ontvangen en meld je aan!
Let op: bij de aanmelding staat locatie Enschede, dit is fout. Deze locatie kun je laten staan maar houd er rekening mee dat de minor in Deventer wordt aangeboden.

Stap 5: hierna zullen wij jouw aanmelding voor de Kies op Maat minor bij Saxion verder in behandeling nemen

N.B.: Bij 'Uploaden documenten' in de aanmeldportal dien je de volgende documenten te uploaden:

  • Een kopie van je geldige identiteitsbewijs (voor- en achterzijde ID-kaart of de gegevenspagina van je paspoort). Geen rijbewijs!
  • Een kopie van je propedeuse-getuigschrift of een uitdraai van het DUO diplomaregister. Mocht je nog niet in het bezit zijn van het propedeuse-getuigschrift, dan ontvangen wij graag een verklaring van de thuisinstelling waarin staat dat je het getuigschrift voor het starten van de minor gaat behalen.
  • Leerovereenkomst, pagina 1, 2 en 3 (getekend door de examencommissie thuisinstelling én student)
  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld van het studiejaar 2024-2025 (beschikbaar vanaf juni). Je kunt dit bewijs, ook als je in termijnen betaalt, aanvragen bij je onderwijsinstelling. Jouw onderwijsinstelling verstuurt het Bewijs Betaald Collegegeld naar Saxion.
    Uiterste inleverdatum bewijs betaald collegegeld is 2 weken voor de start van de minor.

Mocht je hierover vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je kan contact opnemen met het Saxion Servicepoint, 088 – 019 3000.