Kies op maat

Inloggen Menu

Kunstgeschiedenis: Oude kunst I

Deze module is een inleiding in de kunst- en architectuurgeschiedenis, met een extra accent op de periode van de middeleeuwen. Je maakt in vogelvlucht kennis met de belangrijkste kunsthistorische en architectonische begrippen, periodisering, kunstvormen en invalshoeken (o.a. stijl, visuele analyse, bouwtypologie). Je krijgt een academische inleiding in de kunst en architectuur van de late oudheid tot de late middeleeuwen. De kunst en architectuur wordt beschouwd binnen de toenmalige cultuurhistorische en maatschappelijke context, met daarbij ook aandacht voor profane (bouw)kunst en invloeden van Germaanse mythologie en van de Islam.

Je kan deze cursussen ook combineren met de module Kunstgeschiedenis: Oude kunst II.

Als je na je hbo-opleiding de master Kunstgeschiedenis wil gaan doen dan kom je door het volgen van deze cursussen mogelijk in aanmerking voor een korter premastertraject. Dit is afhankelijk van de beslissing van de toelatingscommissie over de samenstelling van jouw individuele premastertraject.

Programma
Blok 1: Panorama van de kunst (7,5 EC - Nederlandstalig) 
Blok 2: Creaties van de hemel (7,5 EC - Nederlandstalig)

Leerdoelen

  • Basisoverzicht verkrijgen van de kunstgeschiedenis, de totstandkoming van de discipline en van de belangrijkste kunsthistorische invalshoeken. 
  • Vroegchristelijke en middeleeuwse kunst en architectuur globaal leren analyseren op hun artistieke, iconografische en functionele aspecten binnen hun cultuurhistorische context.
  • Een eerste kennismaking met historiografie en methodiek voor de kunst en architectuur uit de betreffende periode.
  • Kritische analyse en evaluatie van kunsthistorische literatuur en actuele discussies over deze periode.
  • Relevante wetenschappelijke literatuur leren zoeken, noteren en annoteren.
  • Oefenen in schrijfvaardigheid d.m.v. een werkstuk volgens de regels van de wetenschap.

Ingangseisen

1. Studenten uit de volgende of aanverwante hbo-opleidingen kunnen zich inschrijven: Academie bouwkunde, Academie beeldende kunst/design, Lerarenopleiding beeldende kunst/design, Cultureel Erfgoed, Museologie, Archeologie, Vormgeving, Tuin- en landschapsstudies, Culturele en maatschappelijke vorming.

2. Je hebt minimaal 120 EC, waarvan in ieder geval de propedeuse, van je hbo-opleiding behaald.

3. Je beschikt over goede schrijfvaardigheden en je hebt basiskennis van academisch denken en onderzoeken. Je hebt reeds algemene kennis van de geschiedenis van kunst en architectuur.

Literatuur

Informatie over verplichte literatuur kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’.

Rooster

Informatie over je rooster kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.

Toetsing

Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.

Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus.

Aanvullende informatie

Ondertekende leeroverkomsten kunnen tot en met 26 mei 2024 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die na die datum worden ontvangen, worden niet meer in behandeling genomen.

Voor iedere cursus laten we maximaal vijf studenten toe. Als er meer aanmeldingen zijn zullen we loten.