Kunstgeschiedenis Oude kunst II
Deze module biedt een verdiepende bestudering van de kunst- en architectuurgeschiedenis van de vroegmoderne tijd, met een extra accent op het vraagstuk van globalisering.
In de Engelstalige cursus Global Visions in Art and Art History worden kunst en de kunstgeschiedenis in een mondiale context geplaatst en verdiepend geanalyseerd. Ingegaan wordt op de vele uitwisselingen op het gebied van kunst tussen de westerse en niet-westerse wereld. Het startpunt van de cursus is de zestiende eeuw, die door de opkomst van maritieme routes naar niet-westerse landen beschouwd kan worden als de eerste periode van globalisering. Door de kennismaking met andere culturen ontwikkelden zich wereldwijd nieuw materiaalgebruik, nieuwe stijlen, technieken en thema’s. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het ontstaan van de wetenschappelijk discipline Kunstgeschiedenis, die in dezelfde tijd ontstond als het modern kolonialisme en het cultureel imperialisme vanaf de Franse Revolutie. De sinds de jaren negentig van de 20e eeuw steeds toenemende mondiale benadering van de kunst wordt besproken. Hierbij komen essentiële vragen aan de orde hoe er binnen de discipline Kunstgeschiedenis omgegaan moet worden met kunstuitingen uit verschillende culturen.
De cursus Gouden eeuwen verdiept de kennis van en inzage in de belangrijkste kunstobjecten en gebouwen uit deze periode van 'gouden eeuwen' (van de Renaissance tot en met de achttiende eeuw in Europa) door analyse en interpretatie ervan in de cultuurhistorische en maatschappelijke context, met bestudering van zowel eigentijdse schriftelijke bronnen als analyse en evaluatie van toonaangevende kunsthistorische literatuur over deze periode.
Je kan deze cursussen ook combineren met Kunstgeschiedenis: Oude kunst I.
Als je na je hbo-opleiding de master Kunstgeschiedenis wil gaan doen kan je door het volgen van deze cursussen mogelijk in aanmerking komen voor een korter premastertraject. Dit is afhankelijk van de beslissing van de toelatingscommissie over de samenstelling van jouw individuele premastertraject.
Programma
Blok 2: Global Visions in Art & Art History (7,5 EC - Engelstalig)
Blok 3: Gouden Eeuwen (7,5 EC - Nederlandstalig)
Leerdoelen
- Verdiepend inzicht verkrijgen in de verschillende wisselwerkingen op mondiaal niveau van kunstuitingen uit de westerse en niet-westerse wereld vanaf de zestiende eeuw tot nu.
- Verdiepend inzicht verkrijgen in het ontstaan van de discipline Kunstgeschiedenis en de hedendaagse (nieuwe) mondiale visie op de discipline Kunstgeschiedenis.
- Verdiepend kennis verwerven van de kunst, architectuur en stedenbouw van de periode vanaf de renaissance tot en met de achttiende eeuw in Europa.
- Kritische analyse en evaluatie van kunsthistorische literatuur en actuele discussies over deze periode.
- Relevante wetenschappelijke literatuur leren zoeken, noteren en annoteren.
- Oefenen in schrijfvaardigheid d.m.v. een werkstuk volgens de regels van de wetenschap.
Ingangseisen
1. Studenten uit de volgende of aanverwante hbo-opleidingen kunnen zich inschrijven: Academie bouwkunde, Academie beeldende kunst/design, Lerarenopleiding beeldende kunst/design, Cultureel Erfgoed, Museologie, Archeologie, Vormgeving, Tuin- en landschapsstudies, Culturele en maatschappelijke vorming.
2. Je hebt minimaal 120 EC, waarvan in ieder geval je propedeuse, van je hbo-opleiding behaald.
3. Je beschikt over goede schrijfvaardigheden en je hebt basiskennis van academisch denken en onderzoeken. Je hebt reeds algemene kennis van de geschiedenis van kunst en architectuur.
Literatuur
Informatie over verplichte literatuur kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’.
Rooster
Informatie over je rooster kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend.
Toetsing
Informatie over de toetsing kun je vinden in OSIRIS onderwijscatalogus per cursus. Klik voor de onderwijscatalogus op de betreffende cursustitel onder ‘programma’. Je kunt per cursus zien welke toetsvormen er zijn en hoe elk onderdeel weegt.
Het is belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de eerste toetsmogelijkheden van die cursus.
Aanvullende informatie
Ondertekende leeroverkomsten kunnen tot en met 26 mei 2024 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die na deze datum worden ontvangen, worden niet meer in behandeling genomen.
Voor iedere cursus laten we maximaal vijf studenten toe. Als er meer aanmeldingen zijn zullen we loten.