Kies op maat

Inloggen Menu

Duurzaam Inzetten van Zorgtechnologie - Deeltijd

 

In deze minor staat het vraagstuk van duurzame inbedding van zorgtechnologie in de beroepscontext centraal. Je laat zien dat je met behulp van een brede, vakoverstijgende, systematische en onderzoekende aanpak in staat bent om een bijdrage te leveren aan (het verbeteren van) zinvolle en duurzame inbedding van zorgtechnologie in zorgprocessen van hulpverleners en/of hun cliënten. De zorgtechnologie waar het hier om gaat wordt ook wel aangeduid met eHealth of sociale technologie, en de laatste tijd steeds vaker met ‘digitale zorg’. Het gaat hierbij niet om het zelf ontwikkelen van nieuwe technologieën, maar om het beter benutten van bestaande technologieën.

Taakgebied: de professional draagt bij aan duurzame inbedding van zorgtechnologie in de eigen beroepspraktijk ten behoeve van zorgvragers of zorgprofessionals met als doel ondersteuning of verbetering van gezondheid, sociaal functioneren of zorgverlening.

Waarom deze minor? Er is een trend gaande van toenemende ondersteuning door technologie van gezondheid, sociaal functioneren en zorgverlening. Te vaak echter verloopt het invoeren van nieuwe technologieën in de zorgpraktijk moeizaam en teleurstellend. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het gebrek aan betrokkenheid van zorgverleners bij aanschaf en invoering van de technologie. Voor de kwaliteit en acceptatie van de toepassing is deze betrokkenheid van belang. Betrokkenheid, maar ook leiderschap, zeggenschap en regie van zorgverleners op dit terrein zijn cruciaal voor succesvol gebruik. Daarnaast moet er ook substantieel tijd en inspanning geleverd worden om tot een doordachte blauwdruk, implementatie, inzet en evaluatie van technologie te komen. Vaak ontbreekt die tijd in organisaties. Tevens is expertise en ervaring van belang om alle facetten die inzet van zorgtechnologie met zich meebrengt te doorzien.

Idee is dat deelname van studenten c.q. toekomstige zorgverleners aan de minor leidt tot meer betrokkenheid bij, tijd voor, expertise in en regie over inzet van zorgtechnologie binnen organisaties. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: voor de zorgorganisatie fungeert de student als katalysator voor zorginnovatie en voor de student biedt de minor een uitdagende opdracht op hbo-niveau waarmee zij zich kan profileren.

Leerdoelen

  • De professional ontwerpt een concreet en direct bruikbaar scenario voor zinvolle en duurzame inzet van een technologie in de zorgpraktijk waarmee gezondheid, sociaal functioneren of zorgverlening wordt ondersteund of verbeterd.
  • De meerwaarde van de technologie voor gezondheid, sociaal functioneren of zorgverlening wordt beargumenteerd en onderbouwd, daar waar mogelijk met evidence, best practice of theorie.

  • Bij de uitwerking van het scenario wordt naast de functionele meerwaarde van de zorgtechnologie ook rekening gehouden met voorwaardelijke, organisatorische en praktische zaken die van belang zijn voor kansrijk gebruik van de specifieke technologie in de beroepspraktijk.

  • Fundamentele aspecten als mogelijke nadelen, ethische dilemma’s, privacy en veiligheid worden afgewogen en uiteindelijk keuzes zijn logisch beargumenteerd onderbouwd.

  • Afhankelijk van de fase waarin de ontwikkeling of implementatie van de zorgtechnologie zich bevindt en de benodigde doorlooptijd, legt de professional het juiste accent op exploratie, ontwikkeling, voorbereiding, invoering, monitoring of evaluatie. Hierbij worden passende methodieken toegepast.

  • Om haalbaarheid en acceptatie van inzet van zorgtechnologie te bevorderen, betrekt de professional cliënten, collega’s en andere disciplines vanaf het begin bij de inventarisaties, ontwikkelingen en uitvoering.

  • De professional reflecteert op het eigen concrete denken en handelen in relatie tot het duurzaam inzetten van zorgtechnologie. Maakt hierbij een koppeling tussen het beroepsprofiel en het eigen professionele handelen en onderbouwt dit.

Ingangseisen

Er is een werk-, stage- of praktijkplek nodig waar een actieve rol vervuld kan worden in innoveren met zorgtechnologie. Er wordt per mail opgevraagd waar je werkt, zodat de minorcoördinator kan beoordelen of deze plek geschikt is voor de minor.

De minor is geschikt voor alle studenten die een opleiding volgen in het gezondheidskundige of sociale domein zoals Verpleegkunde, Logopedie of Social Work.

Bij twijfel kan er contact gezocht worden met de minorcoördinator Hilco Prins via h.prins@windesheim.nl

Rooster

Lesdag: woensdag.

Er zijn drie online geroosterde lesdagen: 1 startbijeenkomst en 2 terugkombijeenkomsten van 2 uur. Deze minor is zo ingericht dat deze te volgen is zonder contactonderwijs op de opleiding, maar wel met online begeleiding via Teams.

Toetsing

De minor wordt afgerond met een casusbeschrijving (verslag of video) en verantwoordingsverslag. 

De leeractiviteiten en ondersteuning sluiten aan bij het leren van volwassenen. Voor de opdrachten zijn contacten met praktijk nodig.

Je bepaalt zelf wanneer je aan de opdracht begint, hoe lang je erover doet, en wanneer je het beroepsproduct inlevert ter beoordeling. Neem hiervoor contact op met de contactpersoon. Er zijn een beperkt aantal contactmomenten met docent ingeroosterd, maar daar hoef je geen gebruik van te maken. Via Teams omgeving kun je om online begeleiding vragen.

Aanvullende informatie

Deze minor kan goed gecombineerd worden met de volgende minors van 15 ECTS binnen hogeschool Windesheim (Zwolle): Coaching (binnen Zorg en Welzijn), Onbegrepen gedrag bij mensen met een (L)VB) en Begeleiden en Coachen van Teams. Deze combinatie levert dan gezamenlijk 30 ECTS op.

Vragen m.b.t. je inschrijving? Mail ons op gw-levenlangleren@windesheim.nl